AD (728x60)

Followers

Google+ Followers

Powered by Blogger.

Thursday, December 27, 2012

[Tutorial] Cara gunakan 3 jenis screen tone.

Share & Comment
Bismillahirrahmanirrahim.

Ok, terus kepada tajuk..apa tu Screen Tone?

Ni contoh-contoh Screen Tone.

1. Ambik dari komik online Bakuman.

1 & 2. Screen Tone digunakan untuk warna, atau bezakan sesuatu character dengan character yang lain. Contohnya bezakan rambut mamat ni dengan background belakang dia.
3. watna baju, bezakan baju. takla nampak dia pakai baju sama setiap hari, kan? kan?
4. Ni namanya speed line kalau tak silapnya, bagi effect sket pada motion.
2. Ni ambik dari mana ntah..huhu..=P

Ok, kadang-kadang orang gunakan juga screen tone untuk menggantikan bayang..macam ni, contohnya..


Macam mana nak buat semua ni?

Sekarang, kita ada 3 sumber (yang saya kumpulkan setakat ni.)

1. Sumber pertama:


Ini koleksi screen tone pure. Kalau nak guna yang pure ni, boleh follow steps ni:

1. pilih artwork yang nak dikerjakan.

2. pilih screen tone yang kamu suke...pastu, masukkan ke dalam PS.

3. Letak sebelah dia pun boleh. Lepas siap guna, delete layer tu.
Oke, then follow macam dalam gambar ni.

4. Oppss..kita ada problem~sebab gambar reference kita tu kecil dan besar ni je, makanya akan jadi seperti gambar di atas.
Caranya? Click lagi sekali 'ALT' & screen tone yang square tu.. teruskan sampai jadi macam gambar kat bawah ni.
5. ok, hampir jadi kan? Seterusnya boleh buat sendiri, kemaskan macam yang kawan-kawan suka...=D
Jangan lupa tukar Layer Mood jadi multiply.


2. Sumber Kedua:

Yang ni paling senang. Gunakan pattern sahaja. Selalunya file ni berformat PAT. macam kat bawah ni.



Cara nak Guna:

1. Double Click file Pattern tu. Nanti dia akan automatically install ke dalam photoshop anda. Kat mana nak cari? Anda akan jumpa di sini.

1. Double Click layer yang dikehendaki
2. Pilih Pattern Overlay
3. Pilih pada pattern tu.
4. Dan scroll down. Paling bawah adalah yang paling terakhir anda install.
Oke, kita pergi ke lapangan.
1. Macam biasa, ni slalu dah saya ajar student kat bengkel. Buat layer baru, mood multiply, setting brush macam biasa.
Final~~


3. Sumber ketiga:

Ini namanya Brush. File type: ABR..
Cara nak guna, double click je pada file ni. Kalau jumpa screen tone yang bersesuaian, guna je macam biasa guna brush...=D


Harap membantu kawan-kawan semua.
Done~

Sekian, wassalam..


Tags: ,

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

1 comments:

 

Popular Posts

Recent Posts

Langgan dengan Email

Powered by 123ContactForm | Report abuse

Copyright © Ruqaiyah Hmy's Site. | Designed by Templateism.com